Ματάκι πόρτας στην ψηφιακή εποχή

Ένα από τα πιο παράξενα ονόματα σε αξεσουάρ εξωτερικής πόρτας -όχι τόσο για το απρόβλεπτο, όσο για το αμήχανο του ονόματος- είναι το συνήθως μεταλλικό κυλινδρικό εξάρτημα με τον οπτικό φακό στην άκρη του, το οποίο επιτρέπει με τον πιο διακριτικό (ή και όχι) τρόπο να δούμε ποιός βρίσκεται έξω από την πόρτα μας. Το κατά κόσμον λοιπόν “ματάκι” είναι ένα χρηστικότατο εξάρτημα, το οποίο πολλές φορές μπορεί να μας λύσει τα χέρια, σίγουρα όμως προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά για το ποιός ασφαλώς βρίσκεται στην άλλη -εξωτερική- πλευρά της πόρτας. Ποιές όμως είναι οι απαιτήσεις που έχει ένα ματάκι;

Ναι, προφανώς είναι μια κεκαλυμμένη τρύπα στη δομή της πόρτας, αλλά για να τη χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να πάμε στην πόρτα, να κολλήσουμε το μάτι μας στο ματάκι και να κοιτάξουμε -κι ό,τι δούμε. Αυτό είναι όλο. Το συμβατικό της όλης υπόθεσης είναι πως η παλιά, τυπική λύση δεν μας προσφέρει κάποια επιπλέον επιλογή, πέρα από το να κοιτάξουμε απλώς τί υπάρχει έξω, ούτε -πόσω μάλλον- μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε κάποια κίνηση που συμβαίνει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας. Ακριβώς αυτό το κενό καλούνται να καλύψουν οι ψηφιακές εκδοχές που έρχονται να αντικαταστήσουν το συμβατικό ματάκι της πόρτας.

Η Θερμοπλαστική διαθέτει 3 νέες ψηφιακές προτάσεις στην κατηγορία του οπτικού δέκτη εξωτερικής πόρτας. Έτσι το κλασσικό ματάκι εξελίσσεται σε ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες ελέγχου για το ποιός βρίσκεται έξω από την πόρτα μας, κάτι το οποίο έχει εξαιρετικά πρακτικές εφαρμογές τόσο στην οικιακή όσο και στην επαγγελματική χρήση. Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά των 3 εκδοχών του νέου ψηφιακού οπτικού δέκτη εξωτερικής πόρτας.

Ψηφιακό Ματάκι 500

Η κλασσική εκδοχή στο ματάκι της πόρτας, με την πρακτικότητα όμως της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα εύκολο στην τοποθέτηση ψηφιακό ματάκι, το οποίο μπορεί με τον απλούστερο τρόπο να αντικαταστήσει το συμβατικό, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γωνία θέασης 105ο και προβολή της εικόνας σε LCD οθόνη 3,2”. Η κάμερα των 0,3 MP, με την ευρυγώνια λήψη, προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα, ενώ το λογισμικό ενισχύει το οπτικό αποτέλεσμα βελτιστοποιόντας την τελική εικόνα στον δέκτη.

Ψηφιακό Ματάκι 4500 Μνήμη+

Το μοντέλο 4500 Μνήμη+ διαθέτει όχι μόνο τις βασικές προδιαγραφές της κλασσικής εκδοχής, αλλά και επιπλέον χαρακτηριστικά λειτουργικότητας, με υψηλότερες προδιαγραφές. Η ευρυγώνια λήψη των 105ο από την κάμερα των 0,3 MP μεταδίδεται στην οθόνη 4,0” του δέκτη, ενώ προστίθεται και η δυνατότητα της υπέρυθρης λειτουργίας για τη νυχτερινή θέαση και λήψη εικόνων. Η λήψη φωτογραφίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: Είτε αυτόματα με το πάτημα του ενσωματωμένου πλήκτρου κουδουνιού, το οποίο διαθέτει το ματάκι, είτε από τον ίδιο τον χρήστη μέσα από την οθόνη του δέκτη. Ο χρήσης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει έως και 50 λήψεις φωτογραφίας στην εσωτερική μνήμη του δέκτη, μνήμη η οποία μπορεί να επεκταθεί και με τη χρήση κάρτας μνήμης microSD. Οι φωτογραφίες “σφραγίζονται” και με την ώρα και ημερομηνία λήψης τους, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των επισκέψεων στο αρχείο σας. Στα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του μοντέλου 4500 Μνήμη+ συγκαταλέγεται, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, και το ενσωματωμένο κουδούνι πόρτας, έντασης 80db, ολοκληρώνοντας την πολυχρηστικότητα του μοντέλου.

Ψηφιακό Ματάκι 5800

Ένα από τα βασικότερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά του μοντέλου 5800, πέρα από την αντίστοιχη με το προηγούμενο μοντέλο λειτουργία λήψης φωτογραφίας, είναι και η αυτοματοποιημένη λήψη και καταγραφή βίντεο, με τη βοήθεια του ανιχνευτή κίνησης, ακόμη και σε συνθήκες σκότους, χάρη στην υπέρυθρη λειτουργία της κάμερας των 0,3 MP. Η μεγαλύτερη γωνία θέασης των 110ο, καθώς και η LCD 4,3” οθόνη του δέκτη, προσφέρουν την πλέον καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα, ενώ η συμπεριλαμβανόμενη microSD κάρτα μνήμης των 4GB, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να διατηρεί αρχείο πρόσφατων επισκέψεων, με τη σημείωση της αντίστοιχης ημερομηνίας και ώρας. Επιπρόσθετα, και σε αυτό το μοντέλο υπάρχει ενσωματωμένο πλήκτρο κουδουνιού πόρτας, με ένταση 80db, για την πλέον ολοκληρωμένη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.